Nærluftforsvar af Esbjerg Havn
Kanonbrisken på Bunker 75413 type 242 ved Femhøje. Det er en af de få betonbunkere til let luftværnsskyts der stadig kan besøges i selve Esbjerg. De fleste er helt tildækkede/overbygget eller blevet sløjfet siden 1945. ©Marco Hansen/avestdk 2018.
Et kig på det lette tyske luftværn ved Esbjerg Havn fra 1940 til i dag.
I forsvaret af de tyske støttepunkter omkring Esbjerg Havn og opland blev der opstillet et stort antal lette våben til nærluftforsvaret af de tre tyske værn; Kriegsmarine, Heer og Luftwaffe.
Våbene blev organiseret i selvstændige lette Flak delinger, komplet med egen organisation under det lokale marineartilleri.
De tunge batterier/støttepunkter havde herudover tildelt to til tre lette luftværnsvåben som nærforsvar af stillingsområdet.
Kriegsmarines dækning med luftværnsartilleri (Flak) havde etableret tyngdepunkter omkring Esbjerg Havn, Nordspidsen af Fanø som forpost til havnen og Blåvand med flåderadiostationen.
I rejsen fra de første spinkle træskure i 1940 og jordanlæg her ved Vadehavet til de massive betonbunkere det ender med i 1945 var de lette Flak genstand for meget hyppige optimeringer og omrokeringer både i bevæbning og organisation. Alt efter hvad tildelingerne gav mulighed for og hvad de skiftene enheder krævede. Hertil hørte også tildeling af
4 ombyggede motor- landgangsfærger som flydende luftværnsbatterier i Grådybet og Esbjerg Havn i perioden februar til december 1944.
Esbjerg Havn i perioden 1940 – 42:
Luftværnskytset var placeret på tårne af tømmer (Hochstände) eller i jordanlæg med spinkel afstivning af tømmer.
Fra årskiftet 1944 blev området omkring Esbjerg Havn oprustet kraftigt. Årsagerne kan kort sammenfattes i forhold til forsvaret af Esbjerg Havn:
Luftkrigen intensiveres og kræver med årene flere og bedere våben til bekæmpelse af fly. Særligt modstanderens stigende aktivitet med lavgående fly begynder at gøre sig uheldigt bemærket hos de tyske styrker.
Esbjerg Havn får fra sommeren 1943 større opmærksomhed fra Kriegsmarines øverste ledelse I Danmark. Hvilket har en generel oprustning af havn, by og opland frem til efteråret 1944 til følge.
Februar 1943: Let luftværnskyts omkring Esbjerg Havn i Atlantvolden.
På Fanø lå fra 1940 til sommeren 1943 en større radarskole som havde tildelt et forholdsvist stort antal let flak- skyts til nærluftforsvar.
Let tysk luftværnsskyts ved Esbjerg Havn i Atlantvolden sommer til efterår 1944
Fokus for det lette luftforsvar skifter i 1944 til nordspidsen af Fanø til byggepladsen af det helt nye mellemsvære marine- kystbatteri Graadyb/Gneisenau.
En luftværnsartilleriskole flyttede ind i radarskolens lejr.
5. Flakschule har i løbet af efteråret 1943 etableret en ny stor skydebane syd for Fanø Bad.
Behovet for kraftig sikring med let Flak på den midterste del af Fanø er dermed forsvundet her sent i 1944 og frigiver materiel og mandskabs- ressourcer.
Kanonbatterierne der blev opstillet af Luftwaffe i de tidlige krigsår er trin for trin efter talrige omrokeringer og opdateringer gradvist overtaget af Marine Flakabteilung 204 i takt med der kunne stilles mandskab og kanoner. Flyvepladsen havde i 1944 mistet den betydning den havde i de første krigsår som kystnær militær flyvestation. Men bliver i 1944 stadig sikret af et luftværn frem til årskiftet, der i de efterfølgende måneder bliver flyttet. Fliegerhorst Esbjerg sættes ikke ud af spillet af bombardementet som ligger nært at tro. Esbjerg Flyveplads nedlægges dog alligevel endeligt med udgangen af 1944 jf. beslutningen at de to kystnære tyske flyvestationer som Esbjerg og Rom (Lemvig) ikke har nogen fremtid i det nye stationære tyske kystforsvar.
Kilder
BAMA:
RH 11 III/216-217 Baufortschrittsmeldung. Stand 15. 1. 1945.
RM 45 III/251. KTB Kommandant im Abschnitt Westdänemark bzw. im Abschnitt dänische Westküste bzw. im Abschnitt Südjütland. 09. 04. 1940 – 15. 02. 1945.
RM 45 III/245, 249, 250. KTB Admiral Dänemark/Admiral Skagerrak
Natmus:
Nationalmuseets samlinger online: Frihedsmuseets Fotoarkiv
You must be logged in to post a comment.