Kriegsmarine-Flakschule III på Fanø
Sønderklit på Fanø Bad. Der er ikke meget der minder om skydebanen med de mange skydestandpladser i klitterne ud mod havet omkring Villa Rugegaard. Foto: Marco Hansen 2003
Øvelse gør mester
5. Le. (Leichte) Flakausbildungskompanie der Marine-Flakschule III 1943 – 45.
Dygtige luftværnsskytter var en livsforsikring i Kriegsmarine både til lands og til vands.
Derfor blev der også gjort en del ud af uddannelse og omskoling for både tungt og let luftværnsartilleri.
Det tyske luftværnsartilleri (Flak) udviklede sig i krigens løb mildest talt bredspekteret. Det skyldtes de mange forskellige typer våben, der i løbet af krigen blev indfaset i Kriegsmarine.
Den tyske Krigsmarine skulle holde trit med en stigende trussel fra luften. Udfordringen blev dels løst ved at hæve produktionen og ved at anvende og genbruge skyts der var erobret i de mange felttog i Europa. Indfasningen af disse mange forskellige våben i Kriegsmarine stillede nye krav til det militære uddannelsessystem om flere våbenskoler til oplæring og omskoling. En afdeling af Kriegsmarines våbenskole til lette luftværnskanoner kom til at ligge på Fanø.
Enheden bar betegnelsen: 5. Le. (Leichte) Flakausbildungskompanie der Marine-Flakschule III og flyttede ind i lejren ved Bavnebjerg i august 1943. Området bag Tempo Supermarked ved Strandvejen er i dag industrikvarter. Resten er i årenes løb vokset sammen med Nordby´s bymæssige bebyggelse. Hovedskolen Marine-Flakschule III lå ved Misdroy i det nuværende Polen. Skolen hørte ind under Krigegsmarines søartilleri og var ansvarlig for kurser og omskoling til lette luftværns-kanoner på skibe og land.
Denne nye tyske våbenskole havde behov for større faciliteter end radarkursuscenteret, der benyttede lejren frem til sommeren 1943. Der blev i løbet af 1943 – 44 bygget to store undervisningsbarakker i kasernelejren ved Bavnebjerg. Samt to ammunitionsdepoter i letbeton som var nødvendig på grund af skolens store forbrug af luftværnsammunition til træningsskydninger. Et stk. grundmuret bygning huser i dag Københavns Lærerforenings Feriekoloni. Bygningen er saneret og således er kun ydermurene stadig fra tiden under besættelsen.
Den anden store bygning blev bygget med vest/øst vendte gavle var en standardbygning opført i tømmer. Bygningen blev efter krigen skilt ad og flyttet til Søværnets Eksercerskole i Arresødallejren, der var blevet nyoprettet i 1945. Her blev den benyttet frem til skolen lukkede i 1958.
Skydebanen ved stranden og spor af bygninger
Ammunitionsmagasinerne i batteriet er bevaret. De er i dag skalmuret og anvendes som garager til husene. Ammunition syd undtaget der henligger som ruin i bagterrænet. Der bleb anlagt en sløjfe fra adgangsvejen Sønderklit rundt til skydestandpladserne. I dag kan man netop ane indkørslen i den sydlige del af batteriet af denne vej, der stadig står intakt på luftbilledet fra 1954. Sønderklit er en tysk betonvej i hele sin længde.
Kriegsmarines Våbenskole indrettede sin skydebane ved Fanø Bad i Villa Rugegård´s nabolag. Flere Sommerhuse omkring Rugegården ved Fanø Bad blev beslaglagt i 1943 i den forbindelse. En enkelt grundejer mistede sit hus som resultat af de tyske anlæggelsesarbejder i klitterne bag Villa Rugegaard. Denne sidste del af krigen var rigtig hård ved grundejerne ved Fanø Bad. Husene kunne ikke vedligeholdes i disse år og Vestenvinden sammen med de hårde krigsvintre gjorde deres arbejde. Kaptajn J. Branner jeg besøgte i sommeren 1981, den tidligere formand for Fanø Vestrhavsbads Grundejerforening, huskede denne tid tydeligt hvor hans nabo mistede sit hus til det tyske stillingsbyggeri.
I klitterne foran Rugegården og feriehusene langs vejen Sønderklit blev skydestandpladser til 18 skolepjecer indrettet. Krigsmarine beskriver planer om at bygge en standplads hvor det var muligt at øve skydning under søgang. En såkaldt “Schlingerstand” hvor kanonen stod på en hydraulisk brisk. Dette projekt blev dog ikke udført på Fanø. Sønderklit blev til betonvej i hele sin længde for at kunne bære den tunge trafik.
Faste skolevåben på skydebanen status 15. 04. 1944
Styrkelister og statusrapporter giver os i dag følgende oplysninger om faste våben i Übungsbatterie Fanö.
2 stk.: 3,7 cm SK. (Schiffskanone) C/30 in Ubts L (Ubootslafette) C/39
2 stk.: 3,7 cm SK (Schiffskanone) C/30 in Dopp. L. (Doppellafette.) C/30
Ved Fanø Bad fandtes yderligere til at øve sig på:
4 stk.: 2 cm Flak 38 i feltlavet
3 stk.: 2 cm Flak 30 i feltlavet (Forløber for Flak 38).
1 stk.: 2 cm-Flak-Vierling 38
4 stk.: 2 cm-Flak 29 Oerlikon i pivotlavet.
Fra december 1944 rådede skolen også over:
2 stk.: Tjekkisk producerede MG M38(t), 1,5 cm FlaMG 39, eller 1,5 cm FlaMG 490(j) i pivot.
Stampersonellet i skolekompagniet for 5. Flakschule på Fanø bestod af 67 mand.
Pr. 15. 04. 1944 er det opført hold på i alt 157 kursister på våbenskolen. 224 mand tilsammen.
På Fanø Bad blev teori omsat til praksis. Schulbatterie eller Übungsbatterie Fanö blev integreret som en del af beredskabet mod allierede luftangreb og bidrog aktivt til forsvaret af Esbjerg Havn i Atlantvolden.
Kilder:
RA, BAMA, FiA, AVEST.
You must be logged in to post a comment.